home > Opmaaktips

Opmaaktips


Meerdere tekstvlakken maken

Een tekstvak kan 1 lettertype, 1 kleur en 1 fontgrootte aan. Wil je meerdere lettertypes, kleuren of fontgroottes? Dit kan door meerdere tekstvakken te maken.


Hulpraster

Met behulp van het raster kan je eenvoudig teksten centreren. Het raster kan je aan en uit zetten.


Zet je tekst niet te dicht tegen de rand

Als tekst of een afbeelding te dicht bij de rand wordt gezet krijg je een  'veiligheidsmarge' stippelijn te zien. Als je de tekst binnen deze lijntjes houdt, dan staat je tekst veilig. Kaartjes worden namelijk schoongesneden. De drukker heeft hier 1-3 mm marge voor nodig. Wanneer je teksten te dicht langs de rand plaatst, kan het zijn dat de tekst wordt aangesneden. Dit kan in een proefkaart nog niet te zien zijn maar in een oplage bijvoorbeeld wel. Dit kan alleen worden voorkomen door de teksten of afbeeldingen niet te dicht tegen de rand te plaatsen.


Speciale leestekens kan je invoeren met de speciale toetsen

Niet alle lettertypes ondersteunen alle leestekens. Daarom kan je heel af en toe een leesteken niet in jouw font vinden. Onze oplossing is vaak dat we van een ander lettertype dit leesteken in een los tekstvak er overheen plaatsen.


Afbeeldingen en versieringen

Bij 'afbeeldingen en versieringen' kan je alle figuurtjes vinden om je kaartje mee te ontwerpen. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een foto of afbeelding van je computer te uploaden op de kaart.


Achtergrond

Bij 'achtergrond' kan je de achtergrondkleur kiezen. Zelf een kleurcode toevoegen kan bij 'custom'. Daarnaast kan je bij 'kies een afbeelding' een plaatje uit de beeldbank als achtergrond kiezen of zelf een foto of plaatje vanaf je eigen computer uploaden.

Kleuren

Beeldschermkleuren kunnen afwijken van drukwerkkleuren. Dit komt omdat beeldschermen werken met zgn RGB kleuren en drukwerk met CMYK kleuren. RGB kleuren kunnen een veel groter kleurbereik aan. Een roze of oranje is op het beeldscherm dan wellicht heel fel te zien maar zal na omzetting in CMYK er matter uitkomen.

Bestel altijd een proefkaart van jouw geboortekaartje. De eerste proefdruk kost 1 euro of 2,50 met folie, daarna betaal je de normale kaartprijs.

Ook adviseren wij om van een definitieve geplaatste foto altijd nog een proefkaart te bestellen. Foto's komen in drukwerk nl vaak iets donkerder uit. Vooral schaduwpartijen kunnen iets dichtlopen. Voor fotokaarten raden wij altijd glad papier aan, zoals fotopapier.

 

Proefkaarten kunnen iets afwijken van oplage kleuren

Kaarten die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen licht van elkaar verschillen. Een kleur kan snel beinvloed worden door luchtvochtigheid, de staat van de pers. Dit is onafhankelijk van elkaar niet te zien maar als je bijvoorbeeld 2 proefkaarten van verschillende momenten, op hetzelfde papier, naast elkaar houdt, zou je een kleurverschil kunnen zien. Hierin houden we een bepaalde bandbreedte aan. Vind je het verschil te groot? Maak een foto en mail het naar ons, samen met je ordernummer. Dan kunnen wij je hierin verder adviseren.

Papierkeuze kan invloed hebben op de kleur van het kaartje. We voeren diverse verschillende papiersoorten. Elke even mooi maar het ene soort heeft een andere tint dan de andere.